3 augustus

Dit soort dingen kent de laatste dagen toch wel heel veel succes.

Na de ‘late avonddienst’ van gisteren in Firenze, mag het vanmorgen wat rustiger beginnen. De bus pikt ons op rond de klok van tien en brengt ons naar Vinci, geboorteplaats van Leonardo. Die Uomo universalis uit de renaissance-tijd was een genie, thuis op alle terrein: van schilder (o.a. de Mona Lisa) tot onderzoeker en uitvinder. We krijgen tijdens de rit wat toelichting over Leonardo en zijn tijd, zodat we het bezoek aan het Museo Leonardino wat beter kunnen plaatsen. Tal van onze muzikanten tonen oprechte belangstelling voor, en kijken hun ogen uit op de ingenieuze vondsten van Leonardo, die zijn tijd ver vooruit was met zijn ontwerpen van bijvoorbeeld hefsystemen, oorlogstuig, de ‘helikopter’, ja zelfs een fiets en een zelfbewegende ‘auto’.

Daarna even terug naar het hotel voor een verfrissende zwembeurt om nadien naar Lucca te rijden. Deze aloude stad heeft zijn 15de-eeuwse stadswallen perfect weten te bewaren. Ze worden nu gebruikt als wandel- en fietsweg rondom het centrum. Op een uurtje wandel je rond de stad en krijg je een mooi zicht op de kerk- en andere torens. En, daar zijn sommigen ook gelukkig mee: er is tijd voor window- en echte shopping.

Zo meteen gaan we aan tafel. Nadien staat er een kwis op het programma. Benieuwd hoe moeilijk Elias het ons zal maken…

O ja, nog even melden dat we ons programma van morgen helemaal gewijzigd hebben. Omwille van de warmte gaan we niet naar Bologna. Het uitgestelde bezoekje aan de scheve toren van Pisa komt in de plaats. En we verlaten ons hotel in Montecatini voor een ander in Crema.

 

Vandaag: hamburger met frieten!