Harmonie Eendracht

Wie zijn we?

De Koninklijke Harmonie Eendracht is een vaste waarde in het muzikale en culturele leven in Aalbeke, Kortrijk, West-Vlaanderen, en zelfs in het buitenland.

Repetitiemoment

Vrijdag van 20.30 tot 22 uur.
Afwijkingen zijn mogelijk.

Korte historiek

De harmonie werd opgericht in 1947-1948. Het was een samenvoeging van de vooroorlogse, ideologisch gekleurde harmonie ‚ÄúDeugd en Vreugd‚ÄĚ (1885) en de fanfare ‚ÄúSint-Cecilia‚ÄĚ (1890).

Van 1960 tot 1985 stond het orkest onder de leiding van¬†Andr√© Verleye.¬†Hij bracht de Eendracht in de hoogste afdeling van de provincie West-Vlaanderen. De harmonie gaf concerten van een hoge artistieke waarde in Belgi√ę, maar ook in Duitsland en Frankrijk. Overal werd een uitstekende indruk nagelaten, vooral door de repertoirekeuze die zich hoofdzakelijk toespitste op de originele hedendaagse blaasmuziek, met een voorkeur voor de Belgische componisten.

Werner Vandamme leidde de harmonie tussen 1985 en 2015. Hij liet zich bij zijn repertoirekeuze onder meer inspireren door de Angelsaksische muziek. Hoogtepunten waren de realisatie van drie plaat- en CD-producties, deelname aan verschillende wedstrijden en een reeks projecten, o.a. Carmina Burana (1996), Tempi Passati (1997), Maskerade (2006), The Queen Symphony (2010).

Op 1 september 2015 werd¬†Aaron Eggermont¬†de nieuwe dirigent. Absoluut hoogtepunt onder zijn leiding ‚Äď tot dusver ‚Äď was de Belgische premi√®re van de musical¬†In de schaduw van Napoleon¬†(2019). In 2022 nam het orkest deel aan de internationale wedstrijd¬†Flicorno d’Oro in Riva del Garda (I) en behaalde er de derde plaats in de superieure afdeling.

In 2023 herdacht de Eendracht de (her-)oprichting met onder meer het concert Beyond the Future met Jef Neve in samenspel met de harmonie.  Ook het werk van Klaas Coulembier, Beyond the Future / Au-delà de l’avenir, dat hij in opdracht van de Eendracht schreef, stond op het programma.

Het orkest legt zich vooral toe op concert- en wedstrijduitvoeringen, zonder daarom zijn sociale rol binnen de plaatselijke gemeenschap te verloochenen.

 

Matineeconcert t.g.v. Vlaamse feestdag

In het normaal niet toegankelijke kasteelpark Allart brengt de harmonie, op uitnodiging van het Davidsfonds een openluchtconcert.

Lees meer
Kasteelpark Allart, Allartbosweg
Aalbeke, 8511 Belgi√ę
+ Google Maps
Muziekcentrum Track, concertstudio, Conservatoriumplein 2
Kortrijk, 8500 Belgi√ę
+ Google Maps

Dubbbelconcert

K.H. Eendracht Aalbeke ontvangt de Limburgse K.F. Nut en Vermaak Pelt.

Lees meer
Ontmoetingscentrum Aalbeke, Aalbekeplaats
8511 - Aalbeke, 8511 Belgi√ę
+ Google Maps