Harmonie Eendracht

Dirigent harmonie

Aaron Eggermont

Repetitiemoment

Elke vrijdag van 20.15 tot 22.00 u.
Afwijkingen zijn mogelijk.

Wie zijn we?

De Koninklijke Harmonie Eendracht is een vaste waarde in het muzikale en culturele leven in Aalbeke, Kortrijk, West-Vlaanderen, en zelfs in het buitenland.

Korte historiek

De harmonie werd opgericht in 1947-1948. Het was een samenvoeging van de vooroorlogse, ideologisch gekleurde harmonie “Deugd en Vreugd” (1885) en de fanfare “Sint-Cecilia” (1890). De eerste dirigent van “Eendracht” was de voormalige dirigent van “Deugd en Vreugd”: Achiel ‘Cyrille’ Decock.

Van 1960 tot 1985 stond het orkest onder de leiding van André Verleye. Hij bracht de Eendracht in de hoogste afdeling van de provincie West-Vlaanderen. De harmonie gaf concerten van een hoge artistieke waarde in België, maar ook in Duitsland en Frankrijk. Overal werd een uitstekende indruk nagelaten, vooral door de repertoirekeuze die zich hoofdzakelijk toespitste op de originele hedendaagse blaasmuziek, met een voorkeur voor de Belgische componisten.

Werner Vandamme leidde de harmonie tussen 1985 en 2015. Hij liet zich bij zijn repertoirekeuze onder meer inspireren door de Angelsaksische muziek. Hoogtepunten waren de realisatie van drie plaat- en CD-producties, deelname aan verschillende wedstrijden en een reeks projecten, o.a. Carmina Burana (1996), Tempi Passati (1997), Maskerade (2006), The Queen Symphony (2010).

Op 1 september 2015 werd Aaron Eggermont de nieuwe dirigent. Absoluut hoogtepunt onder zijn leiding – tot dusver – was de Belgische première van de musical In de schaduw van Napoleon (2019).

Het orkest legt zich vooral toe op concert- en wedstrijduitvoeringen en grotere projecten, zonder daarom zijn sociale rol binnen de plaatselijke gemeenschap te verloochenen.

Laatste berichten

Meer berichten

In beeld

  • Extra concert Jef Neve & EA

    Extra concert Jef Neve & EA

    Bijkomende voorstelling op vrijdag 20 oktober! Het heeft onszelf ook verrast: het concert van de harmonie met Jef Neve van zaterdag 21 oktober 2023 was in een mum van tijd … Lees verder “Extra concert Jef Neve & EA”