Achiel Decock

1928-1960: Achiel Cyrille Decock

Achiel Cyrille Decock (1890-1960) was een Aalbeekse handelsvertegenwoordiger, die vĆ³Ć³r de Tweede Wereldoorlog ook een verdienstelijk toneelspeler was.

Hij leerde zijn eerste muzieknoten aan zijn vader Carolus en zong als zevenjarige samen met koster en naamgenoot Henri Decock. Vanaf zijn achtste leerde hij klarinet en trok daarvoor vanaf 1906 naar het conservatorium in Kortrijk. Tijdens zijn militaire dienst (1910-1912) werd hij muzikant bij een militaire muziekkapel. In 1914 werd hij gemobiliseerd en aan het front ingezet. Tussen 1915 en 1919 werd hij opnieuw lid van de muziekkapel en kreeg hij er een doorgedreven muzikale scholing.

Na de oorlog werd hij opnieuw lid van de harmonieĀ Deugd en Vreugd, met Henri Decock als dirigent. Na diens overlijden werd hij zijn opvolger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij mee in de grote concerten van de Harmonie du Point Centrale in Tourcoing (F).In 1948, op zijn 58ste, werd hij gevraagd om dirigent te worden van de nieuw opgerichteĀ Eendracht. Terwijl hij veel aandacht besteedde aan de opleiding van jonge muzikanten, leidde hij het orkest op enkele jaren tijd naar de hoogste afdeling in de provinciale muziekwedstrijden. Tussendoor werden tal van concerten opgenomen door de radiozenders 'Brussel' en 'Kortrijk'.

Achiel Decock

Dirigent 1948-1960